Als je gezond bent heb je 1000 wensen, als je ziek bent heb je maar 1 wens

De praktijk is vanaf 11 mei weer normaal geopend. Er worden maatregelen getroffen ter bescherming tegen het Corona-virus.

Wat is epigenetica?

Ik ben van mening dat voeding de belangrijkste factor is voor een optimale gezondheid. Natuurlijk spelen ook factoren als lichaamsbeweging, stress, milieu, wel of niet roken en genen een rol. Maar genen spelen een andere rol dan je misschien denkt.

Mensen zeggen vaak: "Diabetes/een hoog cholesterolgehalte/kanker zit in de familie!" Alsof hun lot al bepaald is. De meeste mensen geloven dat wat er in hun DNA gecodeerd is, onveranderlijk is. Het goede nieuws is dat dit niet zo is!

Je genen spelen zeker een rol:  van je lengte en je kleur ogen tot je gezondheid. Maar nog belangrijker dan de genen in je DNA, is welke van deze genen ingeschakeld zijn. Een gen dat niet is ingeschakeld, doet in feite niets. Het is de kruising van je externe factoren en je genen die echt relevant is voor je gezondheid.
De kruising van de genen en de externe factoren heet epigenetica.

Epigenetica is de studie van genexpressie: of genen aan of uit worden gezet.
Terwijl we allemaal worden geboren met een bepaalde code, worden we ook geboren met schakelaars die de code vertellen wat ze moeten doen. Onze externe factoren (dieet, lichaamsbeweging, stress, luchtkwaliteit, etc.) activeren deze schakelaars.
Genetica laadt het pistool, maar de externe factoren halen de trekker over.

Kortom, je ontwikkelt over het algemeen geen diabetes, een hoog cholesterolgehalte of kanker als het gevolg van een defect gen of een erfelijke aanleg (uitzonderingen daargelaten). Het is de kruising van je genen en je externe factoren die dit veroorzaakt. Dat is goed nieuws. Het betekent dat we zelf veel invloed hebben op onze gezondheid!

 

 

Praktijk in Sleen

De praktijk is gevestigd in het Banyan Centrum Drenthe aan De Goornhoek 1 / 2 in Sleen.
Voor het maken van een afspraak belt u:
06-28 14 30 26 of gebruikt u het
contactformulier